Department of Internal Affairs, National Office

The Department of Internal Affairs used the Wellington accommodation project (WAP2) as a catalyst to achieve cultural change within their organisation, and consolidated their corporate offices in a modern workplace environment.

The Department of Internal Affairs (DIA) had approximately 1200 staff spread over multiple buildings in Wellington. DIA’s workplace project objectives included a workplace that would contribute to increased levels of staff engagement and productivity, support and grow the DIA culture and enable smarter working and inter-business collaboration. Coupled with these organisational changes was the integration of a new technology suite to assist each staff member to become more flexible in their daily workstyle.

The public reception is located on the ground floor and is connected to the first floor public meeting suite via an internal staircase. Seamless navigation (or way-finding) of the premises and promoting an easy connection with colleagues was also the main underlying driver behind the modern office spaces created within St Paul’s.

In addition to the building move, DIA took the opportunity to look at how to make the working environment over time for all their locations more efficient and supportive of people’s working needs in terms of technology, spaces, furniture and flexible working.  Implementing a fully flexible working environment across the entire premises enabled the flexible working approach to really flourish, and allowed the space for communal staff areas to be developed on the upper mezzanine of the building, supported by a mixture of meeting and informal breakout spaces and kitchen areas. Flexible working environments allow for a higher occupancy density than traditional workplace or ‘hot desk’ environments, empowering staff to be accountable for their work time and able to work in ways most suited to their requirements.

As project managers, The Building Intelligence Group was pleased to steer this project to successful completion, ensuring that DIA was able to relocate into their new modern workspace over the 2017 Christmas break.